Corona Virüs Bilgilendirme Ve Önlemleri

CORONA VİRÜS HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Corona virüs kaç günde belirti veriyor? Semptomlar ne zaman ortaya çıkıyor? Koronavirüs nasıl bulaşır? Korunma yolları nelerdir?

Koronavirüs dünyanın gündeminde! Aralık ayı içerisinde Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Zatürre'ye benzeyen belirtiler gösteren Corana virüs vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Çin'in ardından tüm dünyaya yayılan virüs, ülkemizde de kendini gösterdi. Peki Wuhan virüsü ve Çin virüsü olarak da bilinen Corana virüs nedir, kaç günde belirti veriyor? Virüs insana nasıl bulaşıyor?

Çin'de Wuhan kentinde ortaya çıkan ve yüzlere kişiye bulaşıp şimdiye dek dünya genelinde 40.000'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Corona virüsü hakkında merak edilen bazı sorular yanıt bulmaya başladı. Peki Wuhan virüsü olarak da bilinen bu Corona virüsü nedir ve nasıl olur? Koronavirüs öldürüyor mu, tedavisi var mı? İşte tüm dünyayı yakından ilgilendiren Corona virüsü ile ilgili merak edilen soruların yanıtları...

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?
Corona virüsler, insan ve kuşlar gibi memelilerde hastalıklara sebep olan virüslerdir. İnsanlarda genellikle ciddi olmayan fakat ölüm riski bulunduran solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olur. İnek ve domuzlarda ise ishal, tavuklarda üst solunum yolu hastalıklarına sebep olur. Bilinen türleri arasında MERS-CoV, SARS-CoV ve 2019-nCoV sayılabilir. Coronaviridae ailesinden hayvan ailelerinde bulunan bir RNA virüsüdür. Solunum, sindirim ve boşaltım organlarını etkileyen virüs daha çok ilkbahar ve sonbaharda etkindir. Aslında Corona virüsü kedilerin sıklıkla karşılaştığı bir virüstür. Mutasyona uğramadan öldürücü olma riski neredeyse yok gibidir. Virüs kediden kediye temas yoluyla geçer, yayılma yoluysa genelde dışkıdır. Kedilerin neredeyse yarısı bu virüsle hayatlarında bir kez karşılaşırlar. Bu oran kedilerin toplu yaşadığı yerlerde daha da artar. Tanı testlerinde ise kedilerin metabolizmalarının virüse karşı oluşturduğu metabolik maddeler [antibody düzeyi (titer seviyesi)] ölçülebilir. Belirtiler genelde ateş, ishal ve halsizlik şeklinde olur. Ama neredeyse yüzde yüze varan oranlarda kediler bu virüsün hastalığını yenebilirler. Virüsün yayılması genelde "dışkılama > dışkıyla temas > tüy yalama" şeklinde olur. Düşük bir olasılık da olsa hava yolu da bulaşma yolları arasındadır. Corona virüsünün kedilerin rahatça atlattığı bu hastalığı, virüsün mutasyon geçirmesiyle ölümcül FIP'e dönüşür.

Bilimsel görüşlere göre Corona virüsü %2 ila %10 oranlarında FIP virüse dönüşür (FIPV). Bu mutasyonun nasıl gerçekleştiğine dair viroloji bilimi kesin veri sunamamaktadır. Şu halde Corona virüsünü kapan kedilerin %92-%98'i basit belirtilerle hastalığı atlatırken geri kalanlarda hastalık öldürücü FIP'e çevirmektedir. Corona virüsünün mutasyon geçirmiş hali olan FIP virüsü, FIP hastalığına neden olur.

CORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • Ateş
  • Halsizlik ve durgunluk
  • Karın bölgesinin şişmesi
  • Görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi
  • Solunum sorunları ve nezle
  • Denge sorunları
  • Genel psikolojik durumda değişme, mutsuz ifade

CORONA VİRÜSÜ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Hastalardan alınan örneklerin laboratuvarlarda test edilmesi sonucu Çinli yetkililer ve WHO, enfeksiyonun Koronavirüs (Corona Virus) olduğu sonucuna vardı. Hastalığın, Çin'in 11 milyon nüfuslu kenti Vuhan'daki Huanan deniz ürünleri pazarından kaynaklandığı tahmin ediliyor. Koronavirüs, büyük bir virüs ailesinin bir alt türü. Ancak yeni virüs dahil sadece yedi tanesi insanlara bulaşabiliyor. WHO'ya göre yeni virüsün "kuluçka dönemi", yani enfeksiyonun kapıldığı andan belirtilerin görüldüğü zamana kadar olan dönem yaklaşık 14 gün. Ama bazı araştırmacılar bu sürenin 24 güne kadar çıkabileceğini söylüyor. Çinli bilim insanları, bazı kişilerin belirtiler görülmeden de enfeksiyonu yaydıkları uyarısında bulunuyor.

CORONA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?
WHO virüsten korunmak için şu tavsiyelerde bulunuyor: Ellerinizi yıkayın - sabun veya el temizlik jelleri virüsü öldürebilir Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu mendille kapatın ve sonrasında virüsün yayılmasına engel olmak için ellerinizi yıkayın Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının - elleriniz virüsün değdiği bir yere dokunursa virüs vücudunuza bulaşabilir Öksüren, hapşıran veya ateşi yüksek kişilerden uzak durun - 1 metre uzak durmak havaya bulaşabilecek virüsten korunmanızı sağlar

CORONA VİRÜSÜ NE KADAR ÖLÜMCÜL?
WHO'nun 44 bin hastaya dayandırdığı araştırma verilere göre virüsün bulaştığı kişilerin: %81'i hafif atlatıyor %14'ü ciddi geçiriyor %5'i ağır hastalanıyor Covid-19'dan ölenlerin oranı ise %1 ila %2 arasında. Hastalığın 9 yaşın altındaki çocuklarda pek görülmediği 80 yaş üzerinde ve solunum yolları hastalıkları olanlarda ise ölümcüllük oranının çok yükseldiği anlaşılıyor. Ama bildirilen rakamların hepsi güvenilir değil. Her yıl yaklaşık bir milyar kişi sıradan soğuk algınlığı yaşıyor ve bu hastalıktan ölenlerin sayısı 290 bin ila 650 bin arasında değişiyor. Grip vakalarının ciddiyeti her yıl değişiyor. SARS salgınında ölüm oranı Koronavirüs'e göre çok daha yüksekti ve hastalığa yakalananların yüzde 9'u hayatlarını kaybetmişti. Ancak koronavirüsün bulaşmasıyla başlayan hastalık sürecinin görece uzun olduğu ve ölü sayısının ilerleyen günlerde artabileceği uyarıları da yapılıyor. Henüz salgının boyutları da tam olarak bilinmediği için bu yeni virüsün yol açabileceği ölümlere dair bir tahmin yürütmek zorlaşıyor.

CORONA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
COVID-19 virüsü kişiden kişiye, hasta bir kişi tarafından öksürme, hapşırma veya solunum esnasında havaya atılan küçük damlacıklar yoluyla bulaşır. Hasta kişinin yakınında bulunan diğer kişiler havadaki damlacıkları soluyarak enfekte olabildikleri gibi, damlacıkların etraftaki nesnelere ve yüzeylere düşmesi ve insanların buralara temas etmiş kirli elleriyle gözlerine, burunlarına veya ağızlarına dokunmasıyla da COVID-19’a yakalanmaları mümkündür. Bu yüzden hasta olan bir kişiyle arada 1 metreden (3 feet) daha fazla mesafe bulundurmak ve elleri sık sık yıkamak çok önemlidir. DSÖ, COVID-19'un yayılma yolları konusunda devam eden araştırmaları değerlendirmekte ve güncellenmiş bulguları paylaşmaktadır.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs hakkında her geçen gün yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Bunlardan bir tanesi de corona virüsü belirtilerine yönelik yeni gelişmeler oldu. Çin'in Wuhan kentinde ilk kez ortaya çıkan yeni tip adıyla Covid-19 belirtileri arasında yer alan öksürük, ateş, halsizlik, nefes darlığı gibi semptomların ardından tat ve koku duyusu almada eksiklik olduğu ortaya çıkmıştı. Yaşanan bu gelişmelerin ardından koronavirüs belirtilerine bir yenisinin daha eklendiği duyuruldu. ABD'li nörologların yaptığı açıklamaya göre; Covid-19 hastalarının beyninde ciddi bozukluklar tespit edilmesi ile birlikte bu virüse yakalandıktan sonra konuşma bozukluğu ya da tepki azalması gibi durumların gözlemlendiği ifade edildi. 74 yaşındaki bir hastanın konuşma kaybına uğradığı belirtilirken öte yandan hastanın beyin taramaların sonucunda beynin bazı bölümlerinde anormal şişme ve hücre ölümü tespit edildiği duyuruldu. Konuya yönelik bir başka açıklama ise nörolog Dr. Elissa Fory'den geldi. Bir başka corona hastasında da benzer belirtiler gözlemlediği duyuruldu. Hatta inme, nöbet, beyinde kan pıhtılarının dahi oluşabildiği ifade ediliyor. Buna göre, corona virüsü belirtileri nelerdir? İşte son dakika corona virüsü belirtilerine yönelik açıklamalar!

CORANA VİRÜSÜ BELİRTİLERİNE BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ!
Koronavirüs belirtileri yoğun olarak araştırılan konular arasında yerini aldı. Her geçen gün yeni belirtiler ortaya çıkarken son olarak beyinde hasar yarattığına dair çok ciddi örnekler ortaya çıktı. Bazı hastalarda konuşma bozukluğu ya da tepki azalması gibi durumlar gözlenirken bazı hastaların beyninde anormal şişme ve hücre bölümü gibi durumların ortaya çıktığı gözlemlendi.

Dünyayı kasıp kavuran corona virüs salgınında ölü sayısının her geçen gün arttığı ABD'deki nörologlardan kritik açıklama geldi.

Ülkedeki nörologların az sayıda corona virüs (Covid-19) hastasının beyninde ciddi bozukluklar tespit ettiğini açıkladı.

Bu hastalarda corona virüse yakalandıktan sonra konuşma bozukluğu veya tepki azalması gözlemlendiği ifade edildi.ABD'de meydana gelen coronavirüs vakalarına ilişkin olarak 74 yaşındaki bir corona virüs hastasının konuşma kaybına uğradığını ve hastanın beyin taramaları sonrasında beynin bazı bölümlerinde anormal şişme ve hücre ölümü tespit edildiği belirtildi.Konuyla ilgili New York Time Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan nörolog Dr. Elissa Fory, 50 yaşlarında bir corona virüs hastasında benzer belirtiler gözlemlediklerini ve nadir durumlarda beyinde hasar tespit ettiklerini ifade etti.Ayrıca haberde, dünyanın diğer yerlerinden de az sayıda benzer vakalar bildirildiği; bu hastalarda inme, nöbet, beyinde kan pıhtıları oluştuğu ifade edildi.

İtalyanın Brescia kentinde bulunan Brescia Üniversitesi'nde, sadece bu konuda çalışma yapacak NöroCovid ünitesi kuruldu.

KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?
COVID-19'un en yaygın semptomları ateş, yorgunluk ve kuru öksürüktür. Bazı hastalarda ağrı ve sızı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya ishal olabilir. Bu semptomlar genellikle hafiftir ve yavaş yavaş başlar. Bazı insanlar enfekte olur, ancak herhangi bir semptom görülmez ve kendilerini kötü hissetmezler. Çoğu insan (yaklaşık% 80) özel tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşir. COVID-19 virüsünü alan her 6 kişiden yaklaşık 1'i ağır hastalanmakta ve nefes almakta güçlük çekmektedir.

Yaşlı insanlar ve yüksek tansiyon, kalp problemleri veya diyabet gibi altta yatan tıbbi sorunları olanların ciddi hastalık geliştirme olasılığı daha yüksektir. Hastalığa yakalanan insanların yaklaşık % 2'si ölmüştür. Ateş, öksürük ve nefes almada zorluk çeken insanlar mutlaka tıbbi yardım almalıdır.

CORONA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
COVID-19 virüsü kişiden kişiye, hasta bir kişi tarafından öksürme, hapşırma veya solunum esnasında havaya atılan küçük damlacıklar yoluyla bulaşır. Hasta kişinin yakınında bulunan diğer kişiler havadaki damlacıkları soluyarak enfekte olabildikleri gibi, damlacıkların etraftaki nesnelere ve yüzeylere düşmesi ve insanların buralara temas etmiş kirli elleriyle gözlerine, burunlarına veya ağızlarına dokunmasıyla da COVID-19'a yakalanmaları mümkündür. Bu yüzden hasta olan bir kişiyle arada 1 metreden (3 feet) daha fazla mesafe bulundurmak ve elleri sık sık yıkamak çok önemlidir. DSÖ, COVID-19'un yayılma yolları konusunda devam eden araştırmaları değerlendirmekte ve güncellenmiş bulguları paylaşmaktadır.

GÜN GÜN CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

 1-3. gün corona belirtileri

  • Soğuk algınlığı ve gribe benzeyen belirtiler ortaya çıkar.
  • Hafif ateş ve boğaz ağrısı görülebilir.
  • Bağışıklık zayıfsa mide bulantısı ve ishal görülebilir.

 4. gün corona belirtileri

  • Boğaz ağrısı şiddetlenir.
  • Ses boğuklaşır.
  • Yeme ve içmede zorluk yaşanabilir.
  • Hafif baş ağrısı ile birlikte ishal başlar.

 5. gün corona belirtileri

  • Boğaz ağrısı şiddetlenir.
  • Yeme ve içme oldukça ağrılı bir hale gelir.
  • Vücudu ve uzuvları hareket ettirmek sancılı olur.
  • Eklem ağrıları görülür.

6. gün corona belirtileri

  • Kuru öksürük başlar.
  • Konuşurken yutkunurken boğaz ağrısı şiddetlenir.
  • Şiddetli bitkinlik başlar. Mide bulantısı artar.
  • Zaman zaman nefes almada zorluk yaşanır.
  • İshal ve kusma şiddetlenir.

7. gün corona belirtileri

  • Ateş 38 dereceye yükselir.
  • Öksürük ve balgam çok şiddetlenir.
  • Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir.

8. gün corona belirtileri

  • Soluk alıp vermek çok güç bir hale gelir.
  • Göğüs bölgesi çok ağır olarak hissedilir.
  • Öksürükle birlikte baş ve eklem ağrıları son derece artar.
  • Vücut sıcaklığı 38 derecenin üzerine çıkar.

9. gün Corona belirtileri

  • Tüm belirtiler şiddetle artar.
  • Yüz veya dudaklarda mavileşme görülür.
  • Öksürük ve balgam çok şiddetlenir.
  • Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir.


KAYNAK: Sağlık Bakanlığı, Milliyet, Sabah, Cnn

CORONA'YLA MÜCADELE SÜRECİMİZ

 
DUYURU
27.03.2020
 
 

OKUL AİLE BİRLİĞİMİZ DE BİZİMLE
26.03.2020
 


Erciyes Koleji bir aile olmanın bilinciyle tüm bireylerimizi süreç hakkında bilgilendirip desteklerini aldı. Okul aile birliğimize bu süreçte de  bizleri yalnız bırakmadıkları için teşekkür ediyoruz.
 

ULUSLARARASI STANDARTLARDA HİJYEN!
19.03.2020
 

Erciyes Koleji olarak dünyayı saran Korona virüsü salgını nedeniyle yapılan mecburi tatilde boş kalan okulumuzu dezenfekte çalışmalarına devam ediyoruz. Okulumuzun her birimi titizlikle uluslararası standartlarda dezenfekte edilirken bizler de öğrencilerimizin sağlıkla koridorlarımıza döneceği günü de hasretle bekliyoruz.

 

BİZ HAZIRIIZ!
17.03.2020
 

Dünyayı saran salgın nedeniyle yapmak zorunda kaldığımız mecburi tatilimizde öğrencilerimizi akademik açıdan yalnız bırakmadık ve derslerden geri kalmamaları ve kayıp yaşamamaları için çalışmalarımızı tamamladık. Uzman eğitim kadromuz tarafından müfredata uygun şekilde hazırlanan konu anlatımları ile çocuklarımızın hep yanındayız. Biz hazırız!
 

YEMEKHANEMİZ DE DEZENFEKTE!
17.03.2020
 

Yemekhanede kullandığımız tüm malzemeler hijyen şartlarına uygun olarak dezenfekte edildi. İçimiz rahat!
 

PERSONELİMİZE BİLGİLENDİRME SEMİNERİ!
17.03.2020
 

Ülke olarak içinde bulunduğumuz durum hakkında tedbir ve bilgilendirme amaçlı personelimize yönelik bir toplantı yapıldı.
 

HİJYENE ÖNEM VERİYORUZ!
13.03.2020
 
Okul koridorlarımıza, yemekhanemiz, okul girişlerine yerleştirilen dezenfektan maddelerle öğrencilerimiz ellerini sık sık dezenfekte ediyor ve kişisel hijyene dikkat ediyor.
 
 

DUYURU
13.03.2020
 
 

SÜREÇ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI!
13.03.2020
 

Konferans salonumuzda yapılan bilgilendirme toplantısında eğitim kadromuza süreçle ilgili bilgi verildi.Mücadele sürecimiz web sitemizden takip edebilirsiniz.

 

 

OKUL AİLE BİRLİĞİMİZ DE BİZİMLE!
13.03.2020
 
Erciyes Koleji bir aile olmanın bilinciyle tüm bireylerimizi süreç hakkında bilgilendirip desteklerini aldı.
 

ULAŞIMDA DA HİJYEN!
12.03.2020
 
Erciyes Koleji olası virüs salgını ve yaygın hastalıkları önlemek amacıyla kampüs hijyeninden sonra ulaşım araçlarında hijyen sağlamak amacıyla geniş çaplı bir tedbir başlattı. Bu bağlamda servis araçlarımız dezenfektan maddelerle temizlendi ve bu temizlik belirli periyotlarla devam edecek. Öğrencilerimizin sağlığı için sizleri de sağduyu ve özene davet ediyor, bu süreci sıkıntısız atlamayı diliyoruz.
 

ERCİYES KOLEJİNDE OZONLA DEZENFEKTE!
08.03.2020
 
Dünyayı etkisi altına alan salgın hastalıklara karşı Erciyes Koleji kampüsünde kapsamlı temizlik, ilaçlama ve ozonla dezenfekte çalışması yapıldı. Yapılan ilaçlamalarda, koruyucu önlemler alınarak uluslararası standartlarda bir hijyen çalışması gerçekleştirildi.Bu uygulamayla öğrencilerimizin bulaşıcı hastalık riskinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Mikrop, mantar ve virüslere karşı tedbir amaçlı çalışmalar belirli periyotlar halinde genişletilerek devam edecektir.  
 
 

CORONA'DAN KORUNABİLİRİZ!
05.03.2020
 
Erciyes Koleji son zamanlarda hızla yayılan ve yeni bir pandemi olduğu düşünülen Corona virüse karşı öğrencilerini tedbir ve korunma yöntemleri hakkında bilgilendirdi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları bölümünden gelen misafirlerimiz el hijyeni, virüse karşı korunma hakkında çok faydalı bilgiler verdi. Kendilerine teşekkür ediyor, biz kişisel bakımımıza dikkat edersek virüs bize yaklaşamaz diyoruz.
 


5316
30.11.-0001
Ziyaretçilerimizin kullanım deneyimini iyileştirmek ve sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına çerezler (cookie) kullanılmaktadır. Çerez Politikamız hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.